joi, 25 iunie 2009

Cozonac

Ingrediente:

Pentru coca

un kg faina
patru lingurite rase de drojdie uscata
zahar 300 gr.
coaja de la o jumatate de lamaie
cinci galbenusuri
doua albusuri
lapte rece 0.4L
esenta de rom - un varf de lingurita
o lingurita cu esenta de vanilie
margarina 200gr.
Pentru umplutura

100 gr. miez de nuca macinat
doua lingurite rase de cacao
mac 100 gr.
lapte 100 ml
opt linguri de zahar
trei albusuri
Modul de preparare:

Albusurile, cu exceptia a doua lingurite care se pun deoparte pentru uns, se bat spuma, luandu-se pentru coca 40 – 50% din spuma. Separat se topeste margarina, peste care se adauga galbenusurile si laptele rece. Amestecul se incalzeste cu grija, la 40 – 43 grade C, se adauga esentele (de rom si vanilie) si in final albusurile batute, amestecandu-se din nou.

Faina (din care se lasa deoparte 200 gr.), drojdia si zaharul se amesteca 10 – 20 sec. la mixer, cu carligul de coca, dupa care se toarna deasupra, incet, amestecul lichid. Daca amestecul obtinut este prea moale se adauga treptat si restul de faina si se amesteca pana se incorporeaza complet (coca se desprinde usor de peretii vasului).

Coca se pune la dospit, intr-un vas uns cu putin ulei, timp de aproape o ora, pana isi dubleaza volumul. Locul trebuie sa fie cald si ferit de curenti de aer. Intre timp se pregateste umplutura in felul urmator: se fierbe macul in lapte cu cinci linguri de zahar timp de 10 – 20 minute, pana se absoarbe tot laptele si se lasa la racit. Se adauga jumatate din spuma de albusuri si se amesteca pentru a se dezumfla spuma.

Restul de albus se amesteca cu nucile rase, cele doua lingurite de cacao si trei linguri de zahar, amestecandu-se cu mixerul pana se dezumfla spuma si ramane o pasta.

Coca se imparte in doua iar jumatate se intinde pe o masa unsa in prealabil cu putin ulei, astfel incat lungimea foii sa fie de doua ori mai mare decat tava. Se unge foaia cu pasta de nuci si se ruleaza strans. Aluatul se strange la capete, dupa care se pune ruloul in doua si se resuceste, avand grija ca imbinarea sa fie dedesubt. La fel se procedeaza si cu cealalta coca si pasta cu mac. Cozonacii impletiti se pun in doua tavi unse cu putin ulei, se acopera cu un prosop si se mai lasa la crescut pentru o ora, pana isi dubleaza din nou volumul.

Inainte de a-i pune la cuptor, se ung cozonacii cu albusul pastrat la inceput si se lasa pana se rumenesc, reducand treptat temperatura cuptorului. Pentru a nu se umezi, cozonacii se scot din forme si se aseaza pe un prosop curat sau un gratar imediat dupa ce sunt scosi din cuptor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu